Kurucu

Aslen Arhavi’li bir anne babanın 4 evladından biri Cavit Bilen fındık püsküllerinin oluştuğu bir yaz gününde 52 yılının Temmuz’unda doğmuş Giresun ilinde. Topal Osman’ın çetesi ile Atatürk’e hizmet eden dedesi koymuş adını İran’lı bir arkadaşından esinlenerek. Anne tarafı gidrevay – hocaşi bekayişi , baba tarafı Delimollaoğulları olan lakabını soyadı Kanunu gereği çevirirken Cemal dedesi Özyılmaz soyadını alan kardeşine inat Kanunda mecburiyet varmı ? Kardeşimle ayni soyadını almak zorundamıyım ? deyince ; “ sen bu kanunu iyi biliyorsun senin soyadın Bilen olsun” diyen nüfus memurunun etkisi ile Bilen soyadının vermiş kendi soyuna . Daha sonra büyük kız torunu ve oğlan torunu (Cavit ) ayni anda nüfusa katdettirirken kız torunu bir yaş büyük (1950) Cavit’i de bir yaş kuçuk (1953) yazdırmış ; kız erken evlensin ; oğlan askere geç gitsin diye. Birinin doğum ayını 1.ocak diğerini de 1.şubat demiş nüfusa.

Babası Giresun’a göre muhacir dedikleri Manav Laz Fehmi lakabı ile tanınmış, yörede. Manav Laz Fehmi’nin oğluyum diye dolanmış fındık diyarında. 1969 yılında Giresun Lisesinden mezun olup Trabzon’da üniversite sınavına girmiş. Sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakultesi. Ticeret Lisesinde Okumamak için Orta kısınmdan ayrılıp doktor olacağım diye normal liseye geçen CB sununda yine iktisat okumuş, Babasının manav dükkanından okuyacağım diye kaçmış ama sonunda ülkemizde 10 a yakın alışveriş merkezleri kurmuş.

Tahtakale’de çaşırken okula devam etmiş. 1975 de mezun olmuş. Sonra askerlik ; 1977 şubat terhis KKK Seferberlik dairesi –Ankara ; sonra 1978 de istanbul Pınar Konservecilik A.Ş. Ankara BeHaŞe inşaat ta 10 aylık çalışma 1979 şubat Tepe Gurubu’na gazete ilanı ile Muhasebe Şefi olarak giriş.Bilkent Üniversitesinin kuruluşundan bugüne kadar pek çok şirkette yönetim kurulu üyeliği ve genel müdür yardımcılığı , finans yöneticiliği dahil ; 32 yıldır çalışmaya devam eden Bilkent Eğitim misyonerliğinin neferlerinden biri.

Halen Bilkent Holding Koordinasyon Kurulu Üyesi ve İhsan Doğramacı Vakfı Bilkent Erzurum Lisesi ve İhsan Doğramacı Vakfı Erbil Lisesi Muhasebe yetkilisi olarak çalışmasına devam etmektedir.

1992 yılında yaşadığı bir olay nedeni ile Avcılığı terkedip , tüfeğini fotoğraf makinası ile değiştiren ve daha fazla keyif ve ürün elde ettiği bu yolda herkesi ayartmayı kendine görev edinmiş, ölene kadar ne kadar avcı ya da istekli kişiyi kuş ve doğa ile ilgili tutkuya bulaştırırım diye sürekli hesap yapmaktan başka işi olmayan bir muhasebeci.

Arhavi’lilerin en önemli tutkusu olan Atmacacılık ile ilgili 25.04.2002 de Arhavi’de yapılan Atmacacılık Kültürünün Korunması Panelinde Oturum Başkanlığı yapan bu tutkunun yasal kimliğe kavuşturulması için oluşturulan komitede Ankara ekibinde yer alan, gelinen noktada görev almaktan gurur duyan bir doğa gönüllüsü.

Ülkemizde belgesel yayıncılıkta eksik olan konulara el atmış , “Kuş Gözlemcisinin Cep Kitabı”(2005) , “Türkiye ve Ortadoğu’nun Kuşları” (2009), “Arhavi Halkbilim Araştırması , Tarih –Kültür-İnsan”(2010), “Süleyman Uçar’ın Objektifinden Türkiye’nin Kuşları” (2010), “Kelebek Gözlemcisinin Cep Kitabı”(2011) kitaplarının yayın koordinatörlüğünü yapmıştır. Bu konudaki çalışmaları devam etmektedir.

Belgesel sinema konusunda çalışmak isteyen genç yönetmen adaylarını destelemek için kurduğu DEVBELGESEL adlı yapım şirketi ile yapımcılığını yürüttüğü “karsardahan” adlı belgesel filmi “2009 TRT En İyi Belgesel Film ” ödülüne layık görülmüştür.

Yapımcılığını yürüttüğü, Yönetmenliğini Nurten Şalıkara nin üstlendiği Osmaniye ye bağlı Kırmıtlı’da yaşayan üç yalıçapkını türünün yaşam hikayelerinin konu alındığı.“Kırmıtlının Çapkınları” Belgesel filmi, Fransa da bu yıl düzenlenen “27. Uluslararası Ornitoloji Filmleri” Festivali nde 120 film arasında ilk 7 ye girerek finale kalmıştır.

Burdur Gölü’nün jeolojik yapısı, kirlilik ve kuraklık tehlikesi, çevresindeki yaban hayatı, bilinçli su tüketimini teşvik etmek için yürütülen eğitim ve modern sulama yöntemleri tanıtıldığı, Doğa Derneği tarafından Burdur’da yürütülen “Burdur Gölü’nün Korunması İçin Kamuoyu Desteği Oluşturma Amaçlı Bilinçlendirme” ve “Türkiye’de Su Kaynaklarının Etkin Kullanımı” projelerinin tanıtımı için hazırlanan “Suyun Öyküsü: Burdur Gölü” adlı; Yönetmenliğini Nurten Şalıkara’nın yaptığı belgeselin yapımcılığını yürüttü.

Yönetim kademesinde bulunduğu ve içinde yer aldığı sivil toplum kuruluşları

Anadolu Doğancılar Derneği
Ankara Fotoğraf Sanatcıları Derneği
Arhavi Turizm ve Kültür Derneği
Arhavililer Vakfı
Atmacacılar Derneği
Beykozspor-1908 A. Ş.
Darüşşafaka Cemiyeti
Darüşşafaka Eğitim Vakfı
Dikmen Avcılar ve Atıcılar Derneği
Doğa Derneği
Doğal Yaşamı Koruma Derneği
Flamingo
Fotokritik.com
Giresun Kültür ve Yardımlaşma Derneği
Kuş Araştırmaları Derneği (Doğa Araştırmaları Derneği)
Kıtalararası Kuş Göçlerini İzleme Derneği
Medya ve İletişim Akademisi Derneği
Tema Vakfı
Trakus.org
Ornitofoto Kuş ve Yaban Hayatı Fotoğrafçıları Derneği
Vatansever İşadamları ve Aydınlar Dayanışma Derneği
YMM Odası Disiplin Kurulu Üyeliği


Adresi : cavit.bilen@gmail.com
Telefonu : 0 532 486 60 63