KarsArdahan Belgeseli

 

 

Bu filmin hikayesi Ardahan'da 2003 yılında karlı bir kış gününde başladı. Kuzey Doğu'nun uçsuzluğu ve özgünlüğü ile olgunlaştı. 2005 yılında UNDP-BTC Küçük Yatırımlar Fonu ile hayat buldu...

Kars-Ardahan platosu...
Burası, Anadolu'nun çatısıdır.
Alabildiğine yüksek, alabildiğine soğuk...

Burada yaşamın acelesi yoktur. Doğa kimseyi umursamaz, bildiğini okur...
Kuzey Doğu Anadolu'da yaşam kış ve baharın arasına sıkışmıştır. Yaz, hemen hiç olmaz. Uzun kış, bütün canlıların yaşamını belirler.
Bu sert koşullarda çok az hayvan yaşamına devam eder... Tilki yürürken kara batmaz. Gövdesi hafif ve ayaklarının altı tüylerle kaplıdır.

Onun için karda yürümek kolay ama av bulmak zordur. Ama keskin kulaklarına güvenir. Avına fark edilmemek için sessiz ve yavaşça hareket eder. Kalın kar tabakasının altında dolaşan kemirgenler onun en önemli besin kaynağı.

Avlanmak için sıçrayarak karın içine yapılan sayısız dalış... Denemelerin çoğunda başarısız olsa da ısrarı sayesinde avını yakalar. Şaşırtıcıdır ama tilkiler kışın avını neredeyse hiç görmez. Avlanırken karın altındaki farelerin seslerine, hareketlerine o kadar çok yoğunlaşır ki bazen havadan gelen tehlikeyi pek fark etmez. Vahşi doğada avcılar aynı zamanda avdır...